zondag 8 januari 2012

nieuw jaar

Ik trok een streep;
tot hier,
nooit ga ik verder dan hier.

Toen ik verder ging
trok ik een nieuwe streep,
en nog een streep.

De zon scheen
en overal zag ik mensen,
en iedereen trok een streep
iedereen ging verder.                               Toon Tellegen


Een jaarwisseling is een manier om een streep te trekken; we markeren een kunstmatige grens in het eindeloos doorgaan van seconden, minuten, uren, dagen, maanden... Het is een ritueel. We weten wel dat het gewoon een dag is die overgaat in een andere, een minuut gevolgd door een andere. Maar tijd die zomaar verglijdt is moeilijk te verdragen. We willen de greep terug. Een streep trekken.
En we grijpen die rituele streep aan om ons leven te beteren. Goede voornemens.. En om anderen het beste toe te wensen. Met dat laatste heb ik niet zoveel. Een ander het beste wensen zonder in te vullen wat de inhoud daarvan is, is eigenlijk een gemiste kans om een ander ├Ęcht iets te geven. Soms heb je niet meer te geven dan een beleefdheidsfrase, natuurlijk. Maar om daar nu een gewoonte van te maken..

En waarom voor een heel jaar tegelijk? Dat is zo groot, zo weids... Ik snap wel, het heeft iets magisch, die streep tussen de 365 dagen van 2011 en de 366 van 2012. Er ligt een jaar voor je open, een kans om opnieuw te beginnen. Ook al is het maar ritueel, toch is het een kans om te grijpen.
Tegelijk groeide bij mij de eerste week van te jaar de gedachte, dat een jaar alleen dag voor dag te leven is. Geluk is alleen bij-de-dag te vinden. Daarom wenste ik mijn volgers deze week elke dag een 'happy new day'. Zolang de kerstboom nog stond.
Nu is de kerstboom de deur uit gewerkt, en de naalden zijn ook opgeruimd. Maar de wens blijft staan. In de dienst van 1 januari zong ik met organiste Caroline van der Horst een lied dat deze wens uitdrukt (tekst: https://groups.google.com/group/ZINspiratie/browse_thread/thread/ab5baebfc00553e9
geluid http://pk-diensten.antela.nl/ dienst van 1 januari, vanaf 47.00 minuten).
Happy new day... elke dag weer!

1 opmerking:

  1. Een grens een streep trekken wat heb je daar goed over geschreven. Herkenning: dat is wat dacht. Ik kwam het al tegen die grens, en ook de grens verleggen daarvan weten is leven met keuzes soms niet. Leven en werken van dag tot dag soms van uur tot uur ik vergelijk het met een huis bouwen steen voor steen.
    En het geluk als die momenten er maar zijn dat is het geluk, een beetje meer is niet erg graag niet alleen voor mij.
    #happynewday zoiets kleins denk je, vond ik een positief lichtpuntje.
    Mooie dienst! Ben heel blij met al die techniek en met wat ik allemaal hoorde. Hartelijke groeten, Ab.

    BeantwoordenVerwijderen