dinsdag 8 maart 2011

vasten bidden bewegen

Vasten, bidden bewegen.. dat wordt mijn motto voor de vastentijd, vanaf morgen -aswoensdag- tot Pasen. Hoog tijd om eens wat langer stil te staan bij de vraag, waar ik mezelf en mijn dagen mee vul. Als ik leegte voel, om me heen en in mezelf - dat heb je in een grote pastorie - wat doe ik dan om die te vullen?
Surfen op het internet en eten zijn mijn grootste verleidingen.. Het gevoel van leegte en alleen-zijn voor even wegwerken door vluchtige verbinding te zoeken met een wereldwijdweb. De leegte even wegwerken door mezelf te verwennen met iets lekkers en zodat tenminste mijn maag vol voelt. Korte termijn bevrediging..
Ik neem me voor om me in de 40 dagen tot Pasen te oefenen in het anders doen. De leegte niet vullen maar uithouden? Niet op de vlucht slaan in allerlei afleiding..
De kunst om met aandacht te leven, hier en nu, die wil ik oefenen.. want dat helpt misschien wel het beste tegen gepieker, en draaien om je eigen as. Niet blijven denken, maar oefenen in anders doen.. Focussen op de vierkante centimeter van wat ik aan het doen ben in plaats van me te verliezen in de leegte er omheen.
Met aandacht leven, het klinkt gek, maar daar hoort discipline bij. Beginnen met iets, er je volle aandacht aan geven en weten van ophouden.
Misschien plak ik wel een dagschema op mijn deur. hoewel.. ik ken mezelf.. dat is misschien toch iets teveel discipline.
Ik neem me in ieder geval voor om niet meer de hele dag alles door elkaar te laten lopen, en bijvoorbeeld met mijn boterham op een bordje weer achter de pc te schuiven.. maar om duidelijke pauzes te  nemen, en tijd voor ontspanning. Een stukje wandelen. En tijd om te bidden. Mezelf de tijd gunnen om te knielen en de ruimte van God te zoeken, waar ik niets hoef en alleen maar hoef te 'zijn'. 
Vasten, bidden, bewegen.. * je zult zeggen: waar is het beminnen gebleven? Die hoeft niet in het rijtje, want die vormt de grondtoon.. zonder beminnen geen leven. Het leven omarmen door met aandacht het kleine te leven, daar gaat het me om in deze vastentijd.

* voor wie het nog niet door had: dit is een knipoog naar het boek 'eten, bidden, beminnen' van Elisabeth Gilbert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten