maandag 2 april 2012

@veertigdagen 'wachten in stilte'

deze teksten maken onderdeel uit van het twitterproject @veertigdagen, waarbij in de veertigdagentijd elke dag tweets verstuurd worden door 14 oecumenische twitteraars

Wachten in stilte... dinsdag in de Stille Week


uit psalm 42, hertaald door Huub Oosterhuis

Ik zal mijn mond niet houden
tegen U.
Onrustig droef opstandig
is mijn ziel in mij.


Wie zijt Gij dat ik U belangrijk vind
dat ik mij toets aan U?


'Draai toch einndelijk
je ogen van hem af!'


Maar dan heb ik geen antwoord.

Nooit heb ik niets met U.

Wachten, tegen beter weten in,
of ik U heb bedacht -
leven met een nooit geziene
zwijgende geliefde


waarom zou ik
U niet opgeven?


Maar ik kan niet anders
dan roepen: heb mij lief.


'Stil in mij' uit de Passion 2011, duet tussen Jezus en Judas


wachten tot de lente komt

in al hun vezels wachten zij -
de bomen langs de singel
ademloos gespannen

windstil wachten zij
de kluizenaars in ons bestaan
in zichzelf gekeerd
altijd op dezelfde plaats
en toch -
en toch
verrichten zij
het grootste wonder
herscheppen zij
het leven keer op keer

ik weet                                                                   
de lente komt
de nieuwe taal
die zij gaan spreken
de lente
waar ook ik -
ook ik op wachten wil                              Oeke KruythofTrappist Bruno Gooskens, abt van het klooster Mariawald, over stilte:Ik ben graag in de stilte van de natuur. Daar hoor ik eigenlijk altijd wel wat: zoals het ruisen van de wind en het fluiten van de vogels. En als ik niets hoor, dan begin ik mijn eigen hartslag te horen. Stilte doet me denken aan water. Als dat langer stilstaat, kan ik er beter doorheen kijken. Bij de stilte is het net zo: ik krijg inzichten en doorkijkjes die me anders nooit ten deel zouden vallen. Daarom kan ik niet zonder de stilte leven.  Stilte momenten zijn levensnoodzakelijk.

In de eenzaamheid en stilte van de nacht leren we helder zien. Ik vergelijk het graag met een fles met vloeistof. Als ik die fles schud, kan ik er niet goed doorheen kijken. Maar als ik de fles neerzet en een paar uur laat staan, dan zakken de deeltjes die er doorheen zweven steeds meer naar beneden en kan ik er steeds duidelijker doorheen kijken. Dit beeld helpt ons te beseffen wat er gebeurt wanneer we wat langer in de stilte en de eenzaamheid van de nacht vertoeven. We doorzien beter ons leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten