vrijdag 24 februari 2012

eros

Het einde van een dagje sauna is het juiste moment om te schrijven over het lijf. Wij zijn ons lijf.. om mee te beginnen. En we zijn erotische wezens.. ook dat nog.

Erotiek wil ik hier bij niet versmallen tot ‘de daad’. Het gaat om het genieten van het lijf als voertuig voor contact – een blik, een gebaar, geur of een stem.. de ander raakt je, en zo ontstaat verbinding. Eros is positieve spanning, trillingen tussen mensen die zorgen voor communicatie. Ganzevoort e.a. beschrijven treffend hoe die spanning in vele relaties speelt; tussen mannen en vrouwen, tussen vrouwen en mannen onderling, niet alleen in liefdes-relaties. *
Erotiek is alom tegenwoordig. Maar dan bedoel ik wel iets anders, dan de manier waarop seksualiteit in de smalle betekenis alomtegenwoordig is in onze samenleving. Overal gaat het over gepassioneerd en geweldig vrijen.. in liedjes, in romans, in films.
Terwijl seks vaak neerkomt op goedbedoeld gerommel en gedoe, liefdevol proberen met hier en daar een hoogtepuntje. Het gaat over 2 lijven die elkaar raken, skin to skin.. ontroerend genoeg, zonder grandioos hoogtepunt.
Maar menigeen vraagt zich ongerust af of er iets mis is, omdat ze het niet vaak genoeg, niet groots en meeslepend, niet romantisch genoeg doen.
Waarom idealiseren we seks zo? Wordt het niet enorm overgewaardeerd in onze cultuur? Hebben we zo’n behoefte om ons lijf te zijn, ons te verliezen in complete overgave? Moe van het gewicht van ons waterhoofd aan gedachten.. En geplaagd door de illusie dat perfect geluk maakbaar is als we maar genoeg ons best doen.
Wij hebben geen perfect lijf, meestal geen perfecte seks, en ons hoofd zit ons daar ook nog ‘ns bij in de weg met alle eisen die we aan onszelf en de ander stellen.
Maar we hebben wel een lijf dat communiceren kan, dagelijks. Dat is erotiek. Mooi.
* zie Ganzevoort, Olsman en van der Laan "Adam en Evert"

1 opmerking:

  1. Alles is communicatie: met de ander met de wereld om je heen met je lichaam met jezelf diep in je binnenste.
    Je vraagt je zinnige dingen af.
    Wat ik zo mooi vind wat misschien niet volmaakt is in andermans ogen kan samen met wie je bent als volmaakte liefde ervaren worden met een grote L en een kleine.
    Een prachtig belangrijk onderwerp om een dag een avond of een nacht aandacht aan te besteden.

    BeantwoordenVerwijderen